2018. október 15., hétfő

Hálózati operációs rendszer konfigurálása, IOS parancsok felépítése

Hálózati operációs rendszer konfigurálása, IOS parancsok felépítése
Egy eszköz beállítása és figyelemmel kísérése a Cisco IOS parancssorából teljesen eltér az SDM
használatától. A CLI nem segít a konfiguráció lépésről lépésre történő megadásában, így a használata
több tervezést és nagyobb szaktudást igényel.
CLI parancsmódok
A Cisco IOS a parancssorhoz történő hozzáférés két szintjét különbözteti meg: a felhasználói EXEC
módot, valamint a privilegizált EXEC módot.
A forgalomirányító vagy más Cisco IOS-t használó eszköz elindulásakor az alapértelmezés szerinti
hozzáférési szint a felhasználói EXEC mód, amelyet a parancssor készenléti jele (prompt) az alábbi
módon jelez:

Router>

A felhasználói EXEC módban végrehajtható parancsokkal információ kérhető az eszköz működéséről, valamint hibaelhárítás is végezhető a show parancsok, a ping és a traceroute segédprogramok segítségével.Az eszköz működését megváltoztató parancsok kiadásához privilegizált szintű hozzáférés szükséges. A privilegizált EXEC mód engedélyezése az enable parancsnak a parancssorba történő begépelésével és
az Enter leütésével történik.
A parancssor készenléti jele a módváltást követően megváltozik. A privilegizált EXEC mód promptja:

Router#

A privilegizált EXEC módból való kilépéshez és a felhasználói EXEC módba való visszatéréshez adjuk ki a disable vagy az exit parancsot!
Mindkét mód jelszóval, vagy felhasználói név és jelszó párosával védhető.

Egy eszköz beállításához számos konfigurációs mód áll rendelkezésre. A Cisco IOS eszközök beállítása a privilegizált EXEC módba történő belépéssel kezdődik. Az egyéb konfigurációs módok innen érhetők el.
A legtöbb esetben a terminálkapcsolaton keresztül kiadott parancsok az aktuális konfigurációs fájl tartalmát módosítják. Ezen parancsok kiadásához a felhasználónak be kell lépnie a globális konfigurációs módba.
A globális konfigurációs módba történő belépéshez gépeljük be a configure terminal vagy a conf t parancsot! A parancssor promptja a módváltást követően megváltozik:

Router(config)#

Az ebben a módban kiadott parancsok hatása azonnal érvényre jut, és megváltoztatja az eszköz működését.
Az adminisztrátor a globális konfigurációs módból különböző alüzemmódokba léphet.

A LAN- és WAN-interfészek beállításához az interfészkonfigurációs mód használható. Az interfészkonfigurációs módba történő belépéshez gépeljük be az interface [típus] [szám] parancsot! A parancssor promptja a módváltást követően megváltozik:

Router(config-if)#

Szintén gyakran használt alüzemmód a forgalomirányító-konfigurációs üzemmód, amely a parancssorban így látszik:

Router(config-router)#

Ez a mód a forgalomirányítási paraméterek beállításához használható.


A Cisco IOS parancsoros felületének használata


A Cisco IOS parancssoros felülete számtalan olyan lehetőséget kínál, amely segít az eszközök beállításához szükséges parancsok felidézésében. Ez az egyik oka annak, hogy a hálózati szakemberek a Cisco IOS parancssoros felületét részesítik előnyben a forgalomirányítók konfigurálásához.
A környezetérzékeny súgó különösen hasznos az eszközök beállítása során. A parancssorba gépelt help vagy ? megjeleníti a súgó rövid leírását. 

Router# help

A környezetérzékeny súgó javaslatokat tehet egy parancs kiegészítésére. Ha csak a parancs első néhány karakterére emlékszünk, de a teljes alakot nem ismerjük, akkor írjuk be a parancs bevezető karaktereit, majd a végére tegyünk egy ? karaktert. Ügyeljünk arra, hogy a ? előtt ne legyen szóköz!

Ahhoz, hogy egy konkrét parancs paraméterlistáját megkapjuk, gépeljük be a parancs egy részét, majd egy szóközt, ezt követően pedig egy ? karaktert! Például a configure parancs begépelése utántett szóköz, majd ? megjeleníti a lehetséges variációk listáját. A parancs kiegészítéséhez válasszunk egyet a felkínált lehetőségek közül! Amikor a parancs elérte a teljes alakját, a <cr> jelenik meg. Ekkor az Enter lenyomásával adjuk ki a parancsot!
Amennyiben a ? begépelése után nincs találat, a súgólista üres marad Ez azt jelzi, hogy a rendszer nem ismer ilyen kezdetű parancsot.

Előfordul, hogy a felhasználók elgépelik a kiadni kívánt parancsot. A CLI jelzi, ha nem ismert vagy befejezetlen parancsot vittünk be. A % jel a hibaüzenet kezdetét jelöli. Ha az interface parancsot például paraméterek nélkül adjuk ki, a parancs befejezetlenségére utaló hibaüzenet jelenik meg:

% Incomplete command

Használjuk a ? karaktert, hogy megkapjuk az elérhető paraméterek listáját!
Ha hibás parancsot gépelünk be, az alábbi hibaüzenet jelenik meg:

% Invalid input detected

Előfordul, hogy a rosszul begépelt parancsban nehezen találjuk meg a hibát. Szerencsére a CLI rendelkezik hibajelzővel. A beszúrási jel (^) a begépelt parancs első hibás vagy nem felismert karakterénél jelenik meg. A felhasználó így visszatérhet a hiba helyéhez, és a súgó segítségével meghatározhatja a helyes parancsot.

A Cisco IOS parancssoros felületének másik funkciója az előzőleg begépelt parancsok megjegyzése. A szolgáltatás különösen a hosszú és bonyolult parancsok előhívásánál hasznos.
A parancselőzmény funkció alapértelmezés szerint engedélyezett, és a 10 előzőleg kiadott parancsot a parancselőzmény-pufferben tárolja. A terminálkapcsolat eltárolt parancssorai számának megváltoztatásához a terminal history size és a history size parancs használható. A maximálisan eltárolható parancssorok száma 256.
Ahhoz, hogy a legutóbbi parancsot előhívjuk a parancselőzmény-pufferből, nyomjuk le a Ctrl-P billentyűkombinációt vagy a felfelé nyilat! A fenti folyamat ismételgetésével az egyre korábbi parancsok előhívása lehetséges. Amennyiben a tárolt legrégebbi parancsot akarjuk előhívni, nyomjuk le a Ctrl+N billentyűkombinációt vagy a lefelé nyilat! A fenti folyamat ismételgetésével az egyre későbbi parancsok előhívása lehetséges.
A CLI felismeri a részlegesen begépelt parancsokat az első egyedi karakter alapján. Az "interface" helyett például gépeljük be az "int" rövidítést! Ezután a Tab billentyű lenyomásával a parancsrészlet automatikusan kiegészül a teljes "interface" parancsra.
A legtöbb számítógépen megfelelő funkcióbillentyűk segítségével a vágólap kijelölési és másolási funkciója is használható. Egy korábbi parancsot például vágólapra lehet másolni, majd beilleszteni az éppen beírt parancs sorába.

A Cisco IOS parancssoros felülete a show parancsot használja az eszközök konfigurációjával és működésével kapcsolatos információk megjelenítésére.
A hálózati szakemberek sokszor használják a show parancsokat a konfigurációs fájlok megtekintéséhez, az eszközök interfészeinek és folyamatainak állapotellenőrzéséhez és az eszköz működőképességének vizsgálatához. A show parancsok attól függetlenül használhatók, hogy az eszköz konfigurálásához a CLI-t vagy az SDM-et használtuk.
A forgalomirányító szinte minden folyamatának és funkciójának állapota megjeleníthető valamelyik show parancs segítségével. A leggyakrabban használt show parancsok közül néhány:
· show running-config
· show interfaces
· show arp
· show ip route
· show protocols
· show version

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése