2018. november 6., kedd

IOS parancsok felépítése

Bár már belekaptunk a hálózat építésbe alapszinten, azért a parancsokat még egyszer ismételjük át



Az IOS-parancsok alapvető felépítése
A Cisco IOS sok parancsot tartalmaz, melyek mindegyike egyedi alakkal vagy szintaxissal bír és csak meghatározott üzemmódban futtatható. A parancsok alapvető formája a következő: parancsszó, majd a megfelelő kulcsszavak és paraméterek. Néhány parancsnak több kulcsszava és paramétere is van, melyek kiegészítő funkciókat látnak el. A parancsok eljárásokat hajtanak végre, a kulcsszavak pedig meghatározzák, hogy hol és hogyan kell megvalósítani ezeket.

Az látható, hogy a parancs a készenléti jel után begépelt egy vagy több szóból áll, melyek nem nagybetű-kisbetű érzékenyek. A parancs után egy vagy több kulcsszó és paraméter áll. A parancs érvényesítése, annak teljes bevitele után, az Enter billentyű lenyomásával történik.
A kulcsszavakon keresztül jutnak el meghatározott paraméterek a parancsértelmezőhöz. Például nézzük meg a show parancsot, ami formációkat jelenít meg az eszközről. Ennek a parancsnak számos kulcsszava van, melyek használatával különféle eredmények jeleníthetők meg. Például:
Switch# show running-config
show parancsot a running-configparaméter követi. Ez határozza meg, hogy kimenetként az aktív konfiguráció jelenjen meg.
IOS-parancs konvenciók
A parancsok egy vagy több paraméterrel rendelkezhetnek. Ellentétben a kulcsszóval, a paraméter nem egy előre meghatározott szó, hanem a felhasználó által definiált érték vagy változó. A parancsok kulcsszavait és paramétereit a szintaxis határozza meg, mely mintát és formátumot ad a parancsok beviteléhez.
Például a description parancs szintaxisa a következő:
Switch(config-if)# description string
Ahogy az ábra is mutatja, vastagított betű jelöli a begépelendő parancsokat és kulcsszavakat, míg dőlten szedve jelennek meg az értéket váró paraméterek. A description parancs esetében a paraméter egy szöveglánc, ami legfeljebb 80 tetszőleges karaktert tartalmazhat.
Tehát, ha megjegyzést fűzünk egy interfészhez a description paranccsal, gépeljük be a következőt:
Switch(config-if)# description MainHQ Office Switch
Ebben az esetben a description a parancs és a MainHQ Office Switch a paraméter.
A következő példák a tananyagban szereplő IOS-parancsok használatát mutatják be.
ping parancs:
Szintaxis:
Switch> ping IP-cím
Például:
Switch> ping 10.10.10.5
Ebben az esetben a ping a parancs és a 10.10.10.5 a felhasználó által definiált paraméter.
Hasonlóan, a traceroute parancs szintaxisa a következő:
Szintaxis:
Switch> traceroute IP-cím
Például:
Switch> traceroute 192.168.254.254
Ebben az esetben a traceroute a parancs és a 192.168.254.254 a felhasználó által definiált paraméter.
A Cisco IOS Command Reference egy online dokumentum gyűjtemény, melyben a Cisco eszközök IOS-parancsainak részletes leírása található. A Command Reference alapvető információforrás a konkrét IOS-parancsokhoz, hasonlóan a szótárakhoz vagy lexikonokhoz.
A Command Reference a hálózati mérnökök lényeges információforrása, ahol ellenőrizhetik egy adott IOS-parancs összes jellemzőjét. Néhány ilyen fontosabb jellemző:
  • Szintaxis - a legrészletesebb fellelhető parancsleírás
  • Alapértelmezés - az eszköz gyári konfigurációjában lévő parancs alapbeállítása
  • Mód - konfigurációs üzemmód, ahol a parancs használható
  • Előzmény - a parancs megvalósításának leírása az IOS előző verzióiban
  • Útmutató - részletes segédlet a parancs használatához
  • Példák - hasznos példák a parancs leggyakoribb alkalmazásaira
A Command Reference eléréséhez és a parancsok kereséséhez kövessük az alábbi lépéseket:
1. Keressük fel: www.cisco.com.
2. Kattintsunk: Support.
3. Kattintsunk: Networking Software (IOS & NX-OS).
4. Kattintsunk: 15.2M&T (például).
5. Kattintsunk: Reference Guides.
6. Kattintsunk: CommandReferences.
7. Kattintsunk a kívánt kategóriára, amelybe a keresett parancs tartozik.
8. A bal oldali listában kattintsunk a parancs kezdőbetűjének megfelelő hivatkozásra.
9. Kattintsunk a parancsra.
Például a description parancs a Cisco IOS Interface and Hardware Component Command Reference alatt a D through E linken keresztül érhető el.
Megjegyzés: Egy kiválasztott technológiához tartozó teljes Command Reference letölthető PDF formátumban a 7. pontban megadott webhelyről.

Az IOS többféle segítséget is biztosít:
  • Környezetérzékeny súgó
  • Parancs szintaxis ellenőrzés
  • Gyorsbillentyűk és billentyűkombinációk
Környezetérzékeny súgó
A környezetérzékeny súgó megmutatja az adott üzemmódban elérhető parancsokat és azok paramétereit. A súgó eléréséhez gépeljünk be egy kérdőjelet ( ?) bármely prompt mögé. Azonnali választ kapunk, nem szükséges az Enter billentyű lenyomása.
A rendelkezésre álló parancsok listáját akkor használjuk, ha nem vagyunk biztosak a parancs nevében vagy meg akarunk győződni arról, hogy az adott parancs az adott üzemmódban használható-e.
Például a felhasználói EXEC mód parancsainak kilistázásához gépeljük be a kérdőjelet ( ?) a Switch> prompt után.
A környezetérzékeny súgó használatának másik módja egy adott karakterrel vagy karakterekkel kezdődő parancsok és kulcsszavak kilistázása. A begépelt karaktersor után közvetlenül (szóköz nélkül) bevitt kérdőjel hatására az IOS kilistázza az adott betűkkel kezdődő parancsokat vagy kulcsszavakat.
Például ha begépeljük, hogy sh? , akkor megkapjuk az sh -val kezdődő parancsokat.
A környezetérzékeny súgó további felhasználási területe a parancsok beállítási lehetőségeinek, kulcsszavainak és paramétereinek lekérdezése. A parancs beírása után üssük le a szóközt, majd a ?szimbólumot, így megállapíthatjuk, hogy mivel folytatódhat a beírás.
Parancs szintaxis ellenőrzés
Egy parancs Enter billentyűvel történő érvényesítése után a parancsértelmező balról jobbra haladva értelmezi az utasítást, hogy meghatározza a végrehajtandó műveletet. Az IOS rendszerint csak a negatív eredményről küld visszajelzést (lásd 1. ábra). Ha a parancsértelmező felismeri az utasítást, a kért művelet végrehajtódik és a CLI visszatér az aktuális prompthoz. Ha a parancsértelmező nem ismeri fel az utasítást, visszajelzést küld a hiba okáról.
A 2. ábrán három különféle hibaüzenet látható:
  • Ambiguous command (nem egyértelmű parancs)
  • Incomplete command (hiányos parancs)
  • Incorrect command (hibás parancsbevitel)
clock set parancs ideális IOS-utasítás a különféle szintaxis-ellenőrző üzenetekkel való kísérletezésre.

Gyorsbillentyűk és billentyűkombinációk
Az IOS CLI tartalmaz konfigurálást, ellenőrzést és hibaelhárítást megkönnyítő gyorsbillentyűket és billentyűkombinációkat.
Az ábrán a legfontosabb gyorsbillentyűk láthatók, melyek közül az alábbiakat érdemes megjegyezni:
  • Lefelé nyíl - Visszagörgeti a korábbi parancsokat
  • Felfelé nyíl - Előregörgeti a korábbi parancsokat
  • Tab - Kiegészíti a részlegesen begépelt parancsokat
  • Ctrl+A - Ugrás a parancssor elejére
  • Ctrl+E - Ugrás a parancssor végére
  • Ctrl+R - Újra megjelenít egy sort
  • Ctrl+Z - Kilép a konfigurációs módból és visszatér felhasználói EXEC módba
  • Ctrl+C - Kilép a konfigurációs módból vagy elveti az aktuális parancsot
  • Ctrl+Shift+6 - Megszakít egy IOS-folyamatot, mint például egy ping vagy traceroute futását
Néhány ezek közül részletesebben:
Tab
A Tab billentyű a rövidített parancsok és paraméterek kiegészítésére szolgál, de csak abban az esetben működik, ha a rövidítés elég betűt tartalmaz az azonos kezdetű parancsoktól való megkülönböztetéshez. A parancs elejének begépelése után nyomjuk le a Tabbillentyűt és a CLI kiegészíti a parancsot vagy kulcsszót a hiányzó résszel.
Ez egy hasznos funkció a tanulás során, mert pontosan megmutatja a használni kívánt parancs vagy kulcsszó teljes alakját.
Ctrl+R
Újra megjeleníti az aktuálisan begépelt sort. Például használhatjuk a Ctrl+Rkombinációt, ha az IOS éppen akkor küld üzenetet, mikor parancsot gépelünk be. Ekkor a Ctrl+R frissíti a már beírt sort és elkerülhető annak újragépelése.
Az alábbi példában egy parancs begépelése közben egy hibás interfészre vonatkozó üzenet érkezett.
Switch# show mac-
16w4d: %LINK-5-CHANGED: Interface FastEthernet0/10, changed state to down
16w4d: %LINEPROTO-5-UPDOWN: Line protocol on Interface FastEthernet0/10, changed state to down
A begépelt sor újbóli megjelenítéséhez üssük le a Ctrl+R billentyűkombinációt:
Switch# show mac
Ctrl+Z
Kilép bármely konfigurációs üzemmódból és visszatér privilegizált EXEC módba. Mivel az IOS-módok hierarchikus felépítésűek, több szinttel lejjebb találhatjuk magunkat. Az üzemmódokból egyesével való kilépés helyett, használjuk a Ctrl+Z kombinációt a privilegizált EXEC módhoz történő közvetlen visszatéréshez.
Felfelé és lefelé nyilak
Mivel a Cisco IOS tárolja a begépelt utasításokat és karaktereket, a billentyűk segítségével visszahívhatók a korábban begépelt parancsok. Ez hasznos, mivel nincs szükség az utasítások újragépelésére.
Billentyűkombinációk is rendelkezésre állnak a tárolt parancsok görgetéséhez. Használjuk a felfelé nyíl billentyűt (Ctrl+P) a korábban begépelt parancsok megjelenítéséhez. A billentyű minden további lenyomásakor egy még korábbi parancs jelenik meg. Használjuk a lefelé nyíl billentyűt (Ctrl+N) a tárolt parancsok előregörgetéséhez.
Ctrl+Shift+6
Ez egy menekülési parancs (escape sequence), mely minden futó folyamatot megszakít. Ha egy IOS-eljárást elindítunk, mint például egy ping vagy egy traceroute, akkor a parancs mindaddig fut, míg be nem fejeződik vagy meg nem szakítjuk. A folyamat során a CLI elérhetetlen, ezért megszakításához és a parancsértelmezőhöz való visszatéréshez nyomjuk le aCtrl+Shift+6billentyűkombinációt.
Ctrl+C
Megszakítja a parancsbevitelt és visszatér az adott konfigurációs módba. Hasznos, ha törölni szeretnénk egy begépelt parancsot.
Rövidített parancsok és kulcsszavak
A parancsok és kulcsszavak addig a minimális karakterszámig rövidíthetők, amíg egyértelműségük biztosított. Például a configure parancs lerövidíthető conf -ra, mivel a configure az egyetlen olyan parancs, aminek a kezdete conf. A conrövidítés nem működik, mivel több parancs is a conbetűkkel kezdődik.
A kulcsszavak is rövidíthetők.
Például a show interfaces a következőképpen rövidíthető:
Switch# show interfaces
Switch# show int
Rövidíthetjük egyszerre a parancsot és a kulcsszót is, például:
Switch# sh int
A hálózati működés ellenőrzése és javítása érdekében szükség van az eszközök működésének vizsgálatára. Ennek legfontosabb utasítása a show parancs.
A parancsnak sokféle változata létezik. Az IOS egyre mélyebb megismerése során megtanuljuk használni és értelmezni mindazt az információt, amit a showparancsok nyújtanak számunkra. Használjuk a show ? parancsot egy adott környezetben vagy módban elérhető opciók kilistázásához.
Egy tipikus show parancs információkat szolgáltat a konfigurációról, a működésről és a Cisco kapcsoló vagy forgalomirányító részeinek állapotáról. Az ábrán néhány gyakori show parancs látható.
Ebben a kurzusban az alapvető showparancsokkal foglalkozunk.
Nagyon gyakran használt show parancs a show interfaces. Ez a parancs információkat jelenít meg az eszköz összes interfészéről. Egy konkrét interfész adatainak megtekintéséhez gépeljük be a show interfaces parancsot, majd folytassuk az interfész típusával és a slot/port számmal. Például:
Switch# show interfaces fastethernet 0/1
További show parancsok, amelyeket a hálózati szakemberek gyakran használnak :
show startup-config - Az NVRAM-ba lementett konfigurációt jeleníti meg.
show running-config - Az aktuálisan futó konfigurációs fájl tartalmát jeleníti meg.
A More prompt
Amikor egy parancs kimenete hosszabb, mint amennyi a képernyőre kifér, akkor a képernyő alján a --More-- prompt jelenik meg. Ha a --More-- prompt megjelenésekor lenyomjuk a Spacebillentyűt, akkor a kimenet következő része válik láthatóvá. Csak a következő sor megjelenítéséhez üssük le az Enterbillentyűt. Bármely más billentyű megnyomására a kimenet megszakad és visszatérünk a parancssorhoz.

A kapcsolókon és forgalomirányítókon használt egyik leggyakoribb parancs:
Switch# show version
A parancs információkat jelenít meg az aktuálisan betöltött IOS verzióról, az eszközről és a hardver összetevőkről. Ha egy forgalomirányítóra vagy kapcsolóra távolról jelentkeztünk be, a show version parancs kitűnően használható a csatlakoztatott eszközről való gyors információszerzéshez. A parancs a következőkről ad tájékoztatást:
  • Szoftver verzió - Az IOS verizója (a flash memóriában tárolt)
  • Bootstrap verzió - A rendszerbetöltő program verziója (a ROM-ban tárolt)
  • Rendszer felkapcsolási idő - Az utolsó újraindítás óta eltelt idő
  • Rendszer újraindulási információ - Az újraindulás módja (pl.: áramkimaradás, összeomlás)
  • A rendszer képfájl neve - A flash memóriában tárolt IOS-fájl neve
  • Az eszköz és a processzor típusa - Modell szám és processzor típus
  • Memória típus és foglalás (fő/osztott) - A fő és az I/O puffer memória mérete
  • Szoftver tulajdonságok - A támogatott protokollok és jellemzők
  • Hardver interfészek - Az eszköz rendelkezésre álló interfészei
  • Konfigurációs regiszter - Indítási előírások, konzolsebesség és kapcsolati paraméterek összessége


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése