2019. március 6., szerda

LINKEK DÍSZÍTÉSE STÍLUSLAPPAL

Először próbáljuk ki, mi történik, ha az a címkére alkalmazunk egy stílust.



Itt beállítottuk, hogy a linkek ne legyenek aláhúzva, és piros színűek legyenek. Ez a stílus az összes linkre hat, függetlenül annak állapotától. Azonban olyan stílust is megadhatunk, ami a link állapotához kötődik.
Az alábbi táblázat a linkekre alkalmazható álosztályokat gyűjti össze. (Az álosztályokkal bővebben ez a fejezetfoglalkozik, de enélkül is könnyű megérteni őket.)
Álosztály neveLeírás
:linkA még meg nem látogatott linkeket választja ki.
:visitedA már meglátogatott linkeket választja ki.
:hoverAzt a linket választja ki, amelyik felett éppen áll az egér.
:activeAzt linket választja ki, amelyiken állva az egérrel a felhasználó lenyomta az egérgombot, de még nem engedte fel.

A link mind a négy állapotának díszítése.

Nem kötelező mind a négy állapotra külön stílust megadni. Azonban ha megadjuk őket, akkor pontosan a fenti példában látható sorrendben alkalmazzuk őket! Ha nem így teszünk, akkor felülírhatják egymást az egyes állapotok. A következő példában először adtuk meg a :hover tulajdonságot, és utána a többit. Így a :visited álosztály color tulajdonsága felülírta a :hover álosztály color tulajdonságát. Így a már meglátogatott linkek fölé érve nem érvényesül a :hover-nél megadott szín.


BEKEZDÉSEN BELÜLI SZÖVEG KIJELÖLÉSE

Gyakran van szükségünk arra, hogy csak bizonyos szavak, szövegrészeket emeljünk ki, színezzünk át stb. Az ilyen formázandó szövegrészek kijelölésére kell használni a span címkét. Ehhez a címkéhez mindig adjuk meg a classértéket, hiszen így fogjuk tudni később elérni a stíluslapból.
TulajdonságLeírásLehetséges értékek
colorSzöveg színének megadása.color-rgb
color-hex
color-name
Szöveg színének és háttérszínének megadása.
text-alignSzövegigazítás: bal, jobb, közép, sorkizárt.left
right
center
justify
Szövegek összes lehetséges igazítása.
text-decorationAláhúzást, felülhúzást, áthúzást, vagy villogást állít be a szövegre.none
underline
overline
line-through
blink
Szöveg aláhúzása, felülvonása, áthúzása, vagy villogtatása.
A villogó szöveget nem kezeli az Internet Explorer.
text-indentBekezdés első sorának beljebb kezdése.length
%
Bekezdés első sorainak beljebb kezdése.
line-heightSorközök megadására szolgál.normal
number
length
%
Különböző sorközöket állít be a bekezdésre.
letter-spacingA karakterek közti szóköz nagyságát szabályozza.normal
length
A karakterek közti szóköz nagyságának változatai.
word-spacingA szavak közti szóköz nagyságát szabályozza.normal
length
A szavak közti szóköz nagyságának változatai.
text-transformSzöveget kisbetűssé, nagybetűssé, vagy minden szót nagy kezdőbetűssé változtat.none
capitalize
uppercase
lowercase
Kisbetűs, nagybetűs, szavankénti nagy kezdőbetűs szöveg.
font-familyA használandó betűcsaládról ad prioritásos listát: Ha az első megadott font nem található, akkor próbálkozik a másodikkal és így tovább.Betűcsalád neve, pl: Arial, "Times New Roman", Verdana; Vagy: általános típus:
serif
sans-serif
cursive
fantasy
monospace
Példa különböző betűcsaládokra.
Példa az általános típusokra.
font-styleDőlt betűs szöveg megjelenítését teszi lehetővé.normal
italic
oblique
Dőlt betűs szöveg.
Előfordulhat, hogy semmilyen különbséget nem veszünk észre az italic és az oblique értékek között, mindegyik dőlt betűket eredményez. Talán van olyan betűcsalád, ahol érezhető a különbség. Dőlt betűs szöveghez használjuk az italic értéket!
font-sizeSzöveg méretét lehet megadni.xx-small
x-small
small
medium
large
x-large
xx-large
pt
px
smaller
larger
%
em
font-size tulajdonság értékéhez csak ezeket az értékeket ajánlott megadni: %emsmallerlarger. Ugyanis ezek az értékek a szülő elem betűméretéhez képest relatívan adják meg a betűméretet. Ha abszolút értékeket használunk, akkor az Internet Explorer 6 felhasználók nehezen fogják tudni átméretezni a szöveget, mert az IE 6 csak kis skálán engedi változtatni a betűméretet. Továbbá az abszolút betűméret eltérhet a látogató által megszokottól. Abszolút méretet csak nyomtatási stíluslaphoz használjunk, ezek a következők: xx-smallx-smallsmallmediumlargex-largexx-largeptpx.
Abszolút fontméretek használata.
Itt először a body elemre 300% fontméretet állítottunk be. Azonban ez csak az első bekezdésre van hatással, mert ez a bekezdés örökli a body elem fontméretét. A többi bekezdésre viszont nincs hatással a szülő elem (azaz a body) fontmérete, mert abszolút méreteket használtunk.
Relatív fontméretek használata.
Ebben a példában a fontméretek a szülő elemhez képest (ami most a body) lettek megadva. A smaller azt jelenti, hogy az elem fontmérete eggyel kisebb legyen, mint a szülő elem fontmérete, a larger pedig azt, hogy eggyel nagyobb. A 2em és a 200% egyaránt azt jelenti, hogy az elem fontmérete legyen kétszerese a szülő elem fontméretének.
font-weightSzöveg vastagságát adja meg.normal
bold
bolder
lighter
100
200
300
400
500
600
700
800
900
Szöveg vastagítása.
Bár a vastagítás értéke elvileg széles skálán állítható, a böngészők csak a normal vagy a bold értéket veszik figyelembe! Tehát vagy vastagíthatjuk a szöveget, vagy nem csinálunk vele semmit.
font-variantKiskapitális szöveg megadása.normal
small-caps
Kiskapitális szöveg megadása.
A kiskapitális szöveg olyan szöveg, ami először csupa nagybetűs lesz, aztán az eredetileg is nagybetűk egy kicsivel nagyobb méretűek leszenek, mint a többi nagybetű.
fontRövidítő tulajdonság az összes eddigi tulajdonság beállításához, a jobb oldali sorrendben.font-style
font-variant
font-weight
font-size/line-height
font-family
font tulajdonság használata, ötféle meghatározás.



MÉRETEZÉS

Az alábbi tulajdonságok az elemek méretét állítják be.
TulajdonságLeírásLehetséges értékek
widthEgy elem szélességét adja meg.auto
%
px, em
heightEgy elem magasságát adja meg.auto
%
px, em
max-widthEgy elem maximális szélességét adja meg.none
%
px, em
min-widthEgy elem minimális szélességét adja meg.%
px, em
max-heightEgy elem maximális magasságát adja meg.none
%
px, em
min-heightEgy elem minimális magasságát adja meg.%
px, em
Div elemek szélességének és magasságának beállítása.
A minimális méretek bemutatása.

POZÍCIONÁLÁS

CSS-ben az elemek helyzetét a position tulajdonsággal tudjuk megadni. Alapértelmezett értéke a static, amikor az elemek a normál helyzetükben jelennek meg.
TulajdonságLeírásLehetséges értékek
positionEgy elem helyzetét adja meg.static
relative
absolute
fixed
Elemek megjelenése alapértelmezett helyzetben.
A böngésző alapesetben elindul a HTML forráskódban felülről lefelé, és a talált sorrendben jeleníti meg az elemeket. Ez a példa megmutatja, hogyan jelenít meg a böngésző 4 div elemet alapértelmezett pozícionálással. Különböző színű háttereket adtam az elemeknek, hogy a határaik láthatóak legyenek. Ezt a megjelenést a position tulajdonság static értékével is el lehet érni, mert neki ez az alapértelmezett értéke.
Elem pozícionálása a normális helyzetéhet képest.
Először be kell állítani a position tulajdonság értékét relative-ra. Ezután a top (fent), right (jobb), bottom (lent), left (bal) tulajdonságokkal lehet megadni, hogy az elem mennyivel legyen eltolva a normális helyzetéhez képest.
Elem abszolút helyzetmegadása.
Abszolút helyzetmegadáskor a position értéke absolute legyen, és ezután is a fenti négy tulajdonsággal tudunk pozícionálni. Az abszolút pozícionálású elemek a (dokumentumfában) legközelebb eső olyan szülő elemhez képest lesznek pozícionálva, amelyikre szintén meg van adva a position tulajdonság MÁS értékkel, mint a static. A felső példában nincs ilyen elem, ezért a body elemhez képest lesznek elhelyezve a div elemek, a bodyelem bal felső sarka a (0;0) pont.
Elem abszolút helyzetmegadása a szülő elemhez képest.
Az oldal közepén van egy div elemünk, amiben szintén van egy másik div elem. Ha ezt a belső div elemet akarjuk a középső div-hez képest abszolút módon pozícionálni, akkor a külső div-nek egyszerűen adjuk meg a position: relative meghatározást!
Elem abszolút helyzetmegadása a szülő elemhez képest 2.
Ugyanaz mint előbb, csak kihagytuk a position: relative meghatározást, így a body elemhez képest lett elhelyezve a belső div.
Elem fix helyzetmegadása.
Ha az absolute tulajdonság értékét fix-re állítjuk, akkor az elem mindig a helyén marad, nem lesz a többi elemmel együtt elgörgetve a gördítősáv használatakor. Ekkor is lehet pozícionálni a toprightbottomlefttulajdonságokkal. Az IE 6 és régebbi verziói nem ismerik fel ezt a tulajdonságot. Viszont emlékezzünk arra, hogy háttérképet is tudunk fixen megadni, tehát ha csak képet akarunk így rögzíteni, inkább a backgroundtulajdonságot használjuk. A position: fixed akkor lehet hasznos, ha pl. egy menüt kívánunk úgy megjeleníteni, hogy az mindig látható legyen.
vertical-alignEgy elem függőleges igazítását állítja be. Csak sorbeli elemekre, vagy táblázatcellákra érvényes!baseline
sub
super
top
text-top
middle
bottom
text-bottom
length
%
Kép függőleges igazítása.
vertical-align tulajdonsággal tudunk például képet a szöveghez igazítani.
Táblázatcellák szövegének igazítása.
topmiddlebottom értékek használhatók táblázatok szövegének vízszintes igazításához.

BLOKK-SZINTŰ ELEMEK ÉS SORBELI ELEMEK, ELEMEK MEGJELENÍTÉSE

Léteznek úgynevezett blokk-szintű elemek, és sorbeli elemek. A blokk-szintű elemek egy teljes sort kitöltenek, és nem lehet mellettük alapesetben másik elem, az elem elé és mögé egy sortörés kerül. A sorbeli elemek mellett viszont lehet, de csak egy másik sorbeli elem. A sorbeli elemek mindaddig egy sorban jelennek meg egymás mellett, amíg az adott sorban van hely. Ha már nincs hely az adott sorban, akkor új sorban kezdi el kirakni a böngésző az ilyen elemeket.
display tulajdonsággal többek között a blokk-szintű és a sorbeli megjelenést is szabályozni tudjuk. Ezenkívül még számos más megjelenést tudnánk vele elérni, csak ezeket az Internet Explorer semelyik verziója nem támogatja, ezért sajnos nem is ajánlott a használatuk.
TulajdonságLeírásLehetséges értékek
displayEgy elem megjelenítési módját adja meg.inline
block
list-item
run-in
compact
marker
table
inline-table
table-row-group
table-header-group
table-footer-group
table-row
table-column-group
table-column
table-cell
table-caption
none
Listaelemek egy sorban történő megjelenítése.
Ez a példa a display tulajdonság inline értékét mutatja be. Ha a li címkére alkalmazzuk, akkor a listaelemek sorbeli elemként fognak megjelenni, és a kis fekete karika és eltűnik előlük.
Űrlapmezők blokk-szintű megjelenítése.
Ezzel a módszerrel nagyon egyszerűen ki lehet alakítani az űrlap elrendezését.
Táblázat kialakítása div elemekkel és stíluslappal.
Ez a példa a display tulajdonság tabletable-row és table-cell értékeinek működését szemlélteti. Nem ajánlott használni, mert az Internet Explorer 7- nem ismeri fel.
visibilityMegadja, hogy egy elem látszódjon-e vagy sem.visible
hidden
collapse
visibility: hidden és a display: none közötti különbség.
visibility: hidden meghatározás esetén megmarad az elem által elfoglalt hely, csak nem lesz látható az elem. A display: none meghatározás esetén viszont az elem kirajzolási helye is eltűnik, egyáltalán nem fog teret elfoglalni.
cursorBeállítja az elem feletti egérmutató alakját.auto
url
crosshair
default
pointer
move
e-resize
ne-resize
nw-resize
n-resize
se-resize
sw-resize
s-resize
w-resize
text
wait
progress
help
Kurzor beállítása.
Kurzort egyrészt megadhatunk az előre definiált nevek segítségével. Ennél azonban izgalmasabb, hogy saját kurzort is készíthetünk, ekkor a kurzor URL-jét kell megadnunk. Ebben az esetben több URL-t is felsorolhatunk, de a lista végén mindig álljon ott egy előre definiált kurzornév (a példánkban ez az auto). A böngésző végigmegy ezen a listán, és az általa megjeleníteni képes kurzort fogja mutatni. Az ani kiterjesztést csak az Explorer, míg a cur kiterjesztést a Firefox is kezeli. A Firefox nem kezeli az animált kurzorokat, csak az Explorer.

GÖRDÍTŐSÁV HOZZÁADÁSA EGY ELEMHEZ

TulajdonságLeírásLehetséges értékek
overflowGördítősáv megjelenését állíthatjuk be vele egy olyan elemre, amiben nem fér ki a tartalom.visible
hidden
scroll
auto
Az overflow: visible meghatározás.
Ez az alapértelmezett viselkedés. Ha a tartalom nem fér ki a tárolóelemben, akkor ki fog lógni.
Az overflow: hidden meghatározás.
A tartalom nem fog kilógni a tárolóelemből, de nem is fog gördítősáv megjelenni, ezért a kilógó szöveget nem tudjuk elolvasni!
Az overflow: scroll meghatározás.
A tartalom nem fog kilógni, és gördítősávok jelennek meg a tartalom eléréséhez.
Az overflow: auto meghatározás.
Az előzőhöz képest az a különbség, hogy most csak akkor fog gördítősáv megjelenni, ha szükséges. A scrolltulajdonság használatakor viszont minden esetben megjelenik a gördítősáv. Próbáljuk ki úgy, hogy növeljük és csökkentsük a betűméretet!

FLOAT ÉS A CLEAR TULAJDONSÁG

Ezt a két tulajdonságot gyakran kell használni, azonban elsőre nem mindig egyértelmű a működésük.
TulajdonságLeírásLehetséges értékek
floatEgy elemet úsztat jobbra vagy balra.none
left
right
clearMegakadályozza, hogy egy elem bal, jobb, vagy mindkét oldalon legyen egy olyan elem, amire be van állítva a float tulajdonság.none
left
right
both
Kép szöveggel való körbefuttatása.
Ebben az egyszerű példában a képek jobbra vagy balra fognak kiúszni attól függően, hogy milyen értéket adtunk a float tulajdonságnak. Arra figyeljünk, hogy csak olyan elemre vonatkoztathatjuk a float tulajdonságot, aminek be van állítva a szélessége. Ez esetben például a képeknek meg van adva a szélességük.
Kép és felirat úsztatása jobbra és balra.
Ez hasonló az előző példához, csak itt a div elemre alkalmaztuk a float tulajdonságot.
Egyszerre több kép és felirat úsztatása jobbra.
Ez a példa a clear tulajdonság használatát mutatja be. Próbáljuk ki, hogy milyen lenne a kinézet a clearhasználata nélkül. Mivel egyidejűleg a float: right és a clear: right tulajdonság is be van állítva minden képre, ezért fognak egy oszlopban megjelenni. A clear nélkül egy sorban jelennének meg. A clear: right letiltja, hogy a képtől jobbra megjelenljen egy másik úsztatott kép.
Három oszlopos, fejléccel és lábléccel ellátott elrendezés kialakítása div elemekkel és a float,clear tulajdonságokkal.
float és a clear tulajdonságok kiválóan alkalmasak weboldalak tartalmának elrendezéséhez. Ezzel a témával a következő fejezetben foglalkozunk részletesebben.
Hat kép úsztatása balra, három kép után sortöréssel.
A trükk abban van, hogy a div elemre alkalmaztuk a clear: both meghatározást. Ha csak sortörést alkalmazunk, akkor a második három kép nem jelenne meg új sorban!







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése