2018. szeptember 8., szombat

Biztonságos labor- és eszközhasználat

Számítógép-szerelés eszközei és használatuk.
Antisztatikus eszközök szabályszerű használata.
Tisztító anyagok és eszközök megfelelő használata.




Milyen szerszám kell számítógépek szereléséhez?

Asztali számítógépek (PC-k) szerelése

Az asztali gépekben általában kétféle csavarral találkozhatunk.


Az egyik a durva menetes, alátétes, hatlapfejű csavar, 3,4 x 9mm méretű. Ezt használják a számítógép házának rögzítéseinél (fedőlapok, tápegység rögzítése). Ennek a csavarnak a 7mm hosszú változata ajánlott az alaplapi bővítőkártyák (videókártya, hangkártya, wifi, stb.) rögzítéséhez.


A modernebb számítógépházak esetében (és a brand gépeknél már régóta) egyre gyakoribb megoldás, hogy a házat záró csavarok kézzel is tekerhetőek, illetve a bővítőkártyák rögzítése csavar helyet bepattintható sínnel történik.

A finom menetes csavart a merevlemezek (HDD), optikai meghajtók (CD vagy DVD) beépítésére használják. Ezek 2,9 x 8mm méretűek, kicsit rövidebbek, mint a durva menetes változatok. A menetszámon kívül ezért sem felcserélhetőek a másik csavartípussal, egyes merevlemezeknél beleérhetnek a NYÁK-ba.

A merevlemezek rögzítésének fontosságával kapcsolatosan érdemes megnézni az alábbi a videót. A Sun egyik mérnökét egy hiányzó csavar miatt keletkező latency problémák arra késztették, hogy alaposabban megvizsgálja a vibráció következményeit 


Mindkét csavar csillagfejű csavarhúzóval szerelhető, Phillips 1 (PH1) méretű ajánlott.

A megfelelő méretű és típusú szerszám használata fontos, mert könnyen elnyírhatóak a csavarok feje.

Laptopok szerelése

A hordozható számítógépek esetében már nincs egységes csavartípus. Kisebb csavarokat használnak a gyártók, de hosszuk és vastagságuk eltérő. A szerelésükhöz általában PH00 méretű csillagfejű csavarhúzó szükséges, vagy esetenként 8-as Torx (TX8) csavarhúzó:



Egyéb szerelési feladatok

Merevlemez elektronika

Ha egy merevlemez elektronikája meghibásodik, a rajta lévő adatok lementése lehetővé válik egy ugyanolyan típusú elektronika cseréjével. Az elektronika a lemezekhez csatlakoztatott NYÁK-lap, ennek a rögzítése 8-as méretű torx csavarokkal történik (TX8).




Rögzítő keret

Drágább, igényesebben felépített gépeknél gyakran, hot-swapre alkalmas (menet közben cserélhető), jellemzően szerver számítógépeknél pedig minden esetben sínes vagy fiókos rögzítést használnak, így csavarozás nélkül cserélhető a merevlemez.




A fiókok általában vagy csillagfejű, vagy torx csavarhúzóval szerelhetőek. Az alábbi képen például egy HP NAS (network attached storage) bővítőkerete látható, aminél egy TX10-es csavar fogja a vincsesztert.

A sínek esetében gyakori megoldás a lapos fejű csavar használata is, 4mm körüli fejátmérővel.

Egyéb szerszámok

Rendszeres szerelés esetén előbb-utóbb szükség lesz csipeszre, elemlámpára, kötöződrótra (a ház belsejében futó adat- és tápkábelek rendszerezéséhez), sűrített levegőre (a lerakódó por eltávolításához). Hasznos lehet még kis tárolódobozok, vagy akár tojástartó előkészítése is, a különböző csavarok szortírozásához és biztonságos tárolásához.

Tisztító anyagok és eszközök megfelelő használata

A profik sem használnak semmilyen különleges szert a PC-k takarításához.

A PC-k házát szétnyitás után hagyományos porszívóval tisztítják meg a portól - természetesen kikapcsolt állapotban. Mindössze arra kell figyelni, hogy ne használjanak óriási szívóerőt, ez ugyanis kárt tehetne az alkatrészeken lévő kondenzátorok forrasztásaiban, vagy leszippanthatná helyükről a beállításokhoz szükséges apró érintkezőket. A sérülések elkerülése érdekében érdemes kicsit távolabbról szívni a port, amelyet egy egyszerű ecset segítségével lehet elmozdítani helyéről.



A legfontosabb a processzorhűtő bordáinak megtisztítása, itt ugyanis nagy mennyiségű piszok rakódhat le, ami megakadályozza a lapkán termelődő jelentős hő elvezetését: ilyenkor fordulhat elő, hogy a károsodás megakadályozása végett a számítógép automatikája lekapcsolja magát. Hasonlóan fontos lehet a videokártya hűtésének megtisztítása - ha van ilyen egyáltalán a gépben -, illetve az alkatrészeket árammal ellátó tápegység portalanítása is, az abban dolgozó ventilátor ugyanis szintén tetemes mennyiségű port tud begyűjteni. Ha a hő kivezetése nem optimális, a hűtésnek az indokoltnál nagyobb fordulaton kell működnie, ami szükségtelenül növeli az üzemelés zaját.

Házilag nem könnyű laptopot takarítani

A számítógép-szerelők sem tudtak tuti tippet adni nekünk a laptopok házilagos tisztításához. Bár a notebookok többségén oldalt vagy alul kiképzett réseken távozik a processzor melege, ezekhez elég nehéz a gépház szétszedése nélkül hozzáférni. Nem praktikus az sem, ha sűrített levegőt fújnak be a résen, mivel ez éppen nem kifelé, hanem befelé áramoltatja a lerakódott koszt, és egyetlen porszívó sem tud olyan erősen szívni, hogy képes legyen eltávolítani. Az egyetlen hatékony módszer a noteszgép szétszedése: szerencsésebb esetben a billentyűzet vagy a gépház alján lévő, néhány csavarral védett ajtó eltávolításával hozzá lehet férni, de előfordulhat, hogy alaposan le kell bontani a laptopot, hogy hozzáférjünk a hűtőventilátorhoz. Ha valaki nem akar notebookjának otthoni tisztításával fáradni, egy laptopszervizben általában négy-hatezer forintos költséggel végeztetheti el a feladatot.

Maga a takarítás nem vészes feladat, általában kézzel, ecsettel és egy jól irányzott fújással, esetleg porszívó segítségével eltávolítható a filcszerűen lerakódott, a levegő útját álló szennyeződés, amely a leggyakoribb oka szokott lenni annak, ha a noteszgép időnként váratlanul lekapcsolódik. Sűrítettlevegő-sprayvel is ki lehet fújni a port az asztali PC vagy laptop belsejéből, ennek használatakor azonban nagy mennyiségű pára csapódhat le az alkatrészeken, így mindig meg kell várni ennek elpárolgását a bekapcsolás előtt.


A laptopok billentyűzetét is nagyon nehéz megtakarítani a szennyeződésektől: a morzsák, szöszök eltávolítása viszonylag egyszerű, a billentyűzet kivétele után porszívóval vagy levegősprayvel elvégezhető. Sokkal nehezebb a feladat, ha kóla vagy más üdítő ömlött a gépbe, ehhez ugyanis le kell pattintani egyesével a gombokat, és kitörölni alóluk a ragacsos maradványokat. A noteszgépek gombjait tartó pöckök azonban általában könnyen eltörnek, ezért ez elég nehéz feladat. Ha nem sikerülne, az ismert aukciós oldalakról általában akár billentyűnként is lehet alkatrészt venni, de még egy teljes klaviatúrát is jóval olcsóbban meg lehet venni egy bontott példánynál.

Külsőleg az ablaktisztító és a súrolószer is megteszi

Nincs szükség több ezer forintos tisztítószerekre a számítógépek, monitorok tisztításához sem. A számítógépes szerelők a monitorok tisztítására egyszerű ablaktisztító sprayt használnak: ebből a habot fújó típusokat érdemes választani, ha folyadékot permetezünk a képernyőre, arra kell figyelni, hogy a káva oldalán vagy alján ne szivároghasson be az elektronikus alkatrészekhez a folyadék. A monitor vagy PC gépházát lehet erre a célra kidolgozott habos tisztítósprayvel is takarítani, de a mosogatószer és az enyhe súrolókrém is beválhat a nem kívánt foltok eltávolításához.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése