2019. január 8., kedd

CMOS SETUP

A CMOS Setup a ROM BIOS-ban lévô program,



A CMOS Setup a ROM BIOS-ban lévô program, amely a CMOS memória tartalmának (és ezáltal a gép konfigurációs beállításainak) módosítására szolgál. A CMOS RAM egy 64 (újabban 128) byte méretű memóriaáramkör, amelyet egy alaplapra szerelt elem lát el energiával. A CMOS RAM akkor is megôrzi tartalmát, ha a gépet kikapcsoljuk.
A CMOS Setup-ba való belépés lehetôségére a legtöbb BIOS a POST ideje alatt a képernyôre írt üzenettel is felhívja a figyelmet (pl. Press DEL to enter SETUP). Ha mégsem, a belépést leggyakrabban a POST során lenyomott DEL billentyűvel, vagy a CTRL+ALT+ESC kombinációval lehet eszközölni. A CMOS Setup-ban elôforduló leggyakoribb opciók a következôk:

Standard CMOS Setup

Ez a szekció minden gép Setup-jában megtalálható, a legfontosabb rendszerbeállításokat tartalmazza, úgy mint:

Date

Dátumbeállítás.

Time

Idôbeállítás.

IDE HDD type

Itt adhatjuk meg az IDE kontrollerekre kötött vinyók adatait: cylinders (sávok, azaz track-ek száma fejenként), heads (fejek száma), sectors (sávonkénti szektorok száma), esetleg mode (hogyan értelmezi a vinyó a BIOS által küldött cyl/head/sec értékeket: Normal/LBA/Large). Régebbi vinyók (MFM, RLL) igényelhetik az írási prekompenzációs érték, illetve a fej parkolási zónájának megadását, de az IDE vinyók esetében erre már nincs szükség. Ha van a CMOS Setup-ban IDE HDD Auto Detect opció (és vannak IDE vinyóink), akkor a kézzel történô kitöltés helyett inkább az autodetect-et használjuk (gyorsabb és biztonságosabb).

Floppy type

Az FDD kontrollerre kötött floppy drive-ok típusát adhatjuk meg. A:-nak azt a drive-ot kell megadni, amelyik a floppy kábel végére van kötve. Általában a következô drive-típusok állíthatók be: 360KB, 720KB, 1.2MB, 1.44MB, 2.88MB (a leggyakrabban használtak az 1.2MB-os, 5.25"-ös "nagy" drive és az 1.44MB-os, 3.5"-ös "kicsi").

Startup video mode

Ebbe a képernyômódba fog kapcsolni a BIOS induláskor (mono, cga40, cga80, ega/vga). Ha MDA-nk, vagy Hercules-ünk van, akkor MONO, ha CGA-nk, akkor CGA40 vagy CGA80 (a megjelenített oszlopok számában különböznek), ha EGA-nk vagy VGA-nk, akkor pedig az EGA/VGA a megfelelô választás.

Halt On ...

Azt lehet megadni, hogy milyen, a POST során észlelt hibákra álljon le a BIOS (ilyenkor általában kiír egy hibaüzenetet, és gombnyomásra lehet továbbküldeni - már persze ha nem a billentyűzettel volt gond).
A Standard CMOS Setup ezeken kívül még ki szokta írni az alaplapon lévô memória mennyiségét is (conventional/extended/other kiosztásban), de ezek az adatok általában nem módosíthatóak.

BIOS Features

Ez már BIOS specifikus, olyan funkciókat tartalmaz, amelyet a BIOS-unk az alapbeállításokon felül nyújt, pl. az én Award BIOS-om esetén:

Virus Warning

Bekapcsolt állapotban a BIOS figyelmeztet minden olyan kísérletre, amely a 0. vinyó Master Boot Record-jának módosítására irányul. Elég jó védelmet ad boot-vírusok ellen.

CPU Internal Cache

A CPU belsô cache-ét (L1) lehet ki/bekapcsolni.

External Cache

A külsô cache-t (L2) lehet ki/bekapcsolni.

Quick POST

Ha be van kapcsolva, a BIOS a POST során csak minimális hardvertesztet végez, ezzel lerövidül a gép indulásához szükséges idô.

Boot Sequence

Azt lehet állítani, hogy milyen sorrendben próbálja a BIOS boot-olni a drive-okat (A: then C:, C: then A:, C: only).

Swap Floppies

Bekapcsolt állapotban a két floppy drive azonosítója "helyet cserél" (A:-ból B:, B:-bôl A: lesz).

Boot Up Floppy Seek

ha be van kapcsolva, a BIOS a POST alatt inicializálja a floppy drive-ok író/olvasó fejeit.

Boot Up Num Lock Status

Azt állíthatjuk be, hogy mi legyen a Num Lock állapota a gép indulásakor.

Boot Up System Speed

A két lehetséges rendszersebesség közül melyik legyen az alapállapot (menet közben a TURBO gombbal kapcsolhatunk át).

Security Option

Setup esetén a CMOS Setup-ba való belépéskor, System esetén a gép indításakor kéri a jelszót (abban az esetben, ha azt beállítottuk).

ROM Shadow

Ezekkel az opciókkal a video- vagy más bôvítôkártyán, illetve az alaplapon lévô BIOS chipekben lévô programok (ROM BIOS-ok) POST alatti RAM-ba másolását (és RAM-ból való használatát) lehet elôírni. A bôvítôkártyákon vagy az alaplapon lévô ROM-okat sokkal lassabban éri el a processzor, mint a központi memóriát, ezért ha átmásoljuk a kritikus chip-ek tartalmát a RAM egy lefoglalt területére (ez általában az elsô 1 megabyte-os terület utolsó 384 kilobyte-ja), és a rutinokat onnan használjuk, felgyorsul a gép (már persze abban az esetben, ha gyakran nyúlkálunk a BIOS-okba). Annak megfelelôen, hogy milyen ROM BIOS-nak csinálunk shadow-t, három különbözô shadow kategória létezik: video, adaptor és system ROM shadow.

Chipset Features

Az alaplapon alkalmazott chipset speciális jellemzôinek konfigurálására szolgál. Néhány lehetséges opció:

AT-BUS speed

Az ISA busz órajelét lehet beállítani (az alaplapi órajelet hánnyal ossza le: ha 33 Mhz az alaplapi órajel, akkor 4-gyel való leosztás kb. beállítja a standard 8 Mhz-es értéket).

On-Board IDE Controller

Általában kontrollerenként (pontosabban csatornánként) lehet engedélyezni/tiltani az alaplapra integrált EIDE kontrollerek működését.

On-Board FDD Controller

Az alaplapra integrált floppy (FDD) kontroller engedélyezése/tiltása.

On-Board Serial1,Serial2,Parallel Port

A COM1,COM2,LPT1 alaplapi portmeghajtók működését engedélyezi/tiltja.

IDE HDD Block Mode

Ha a vinyónk értelmezi a multisector transfer parancsokat (tud egy lépésben több szektort továbbítani), akkor ezt célszerű bekapcsolni.

IDE PIO Mode

Itt lehet beállítani IDE vinyónként az alkalmazott adatátviteli protokollt (Mode0-tól Mode4-ig). Esetleg elôfordulhat Auto beállítási lehetôség is, ekkor a BIOS a POST során lekérdezi a vinyóktól ezt az adatot (célszerű ezt választani).

Power Management (PM)

Ebben a szekcióban az energiatakarékossági (green) funkciókat állíthatjuk be (ha vannak). Pl. meg lehet adni, hogy mennyi tétlenség után kapcsolja le a BIOS a monitort.

PCI Configuration

A PCI busz konfigurálása.

Load BIOS Defaults

A gyári beállítások betöltése (kivéve a Standard szekciót).

Load SETUP Defaults

A Setup-ba való belépés állapotának visszatöltése.

Set Password

Be lehet állítani egy jelszót, amellyel a gépet védhetjük. Ha a BIOS Features-ben a Security Option értéke Setup, akkor a jelszót a CMOS Setup-ba való belépéskor kéri, ha System, akkor rögtön a POST után.

IDE HDD Autodetect

A leghasznosabb opciók egyike. Sorban lekérdezi a kontroller(ek)re kötött IDE vinyók paramétereit (az IDE interface specifikál egy Identify drive parancsot, amelyre válaszul a drive-nak vissza kell küldenie egy, az ôt jellemzô adatokat tartalmazó adatstruktúrát). A lekérdezett adatokat beírja a Standard CMOS Setup-ban állítható mezôkbe. Van úgy, hogy egy vinyónál több választási lehetôséget is felajánl, ekkor az egyiket megjelöli, mint "legjobbat", azt célszerű választani (ez általában az LBA).

HDD Low Level Format

Egy vinyó alacsonyszintű formázására szolgál. Ez annyit tesz, hogy a vinyóról "legyalul" minden adatot, újra létrehozza a szektorokat és kitölti ôket valamilyen "üres" értékkel (ez egy meghatározott byte). Az újabb IDE vinyóknál ezt az opciót nem célszerű használni, mert ezeket a vinyókat a gyárban eleve úgy formázzák meg, hogy a szektorok a lehetô legjobb elrendezésben szerepeljenek rajtuk. Az ilyen vinyókra bôven elegendô a DOS FORMAT parancsát használni (amely csak kitörli a már létezô szektorok tartalmát, és létrehozza a partíció elején lévô - egyelôre üres - nyilvántartását).

Akinek pedig több kell (mai valóság):





 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése